CZ EN

Návrh na úpravy snížených sazeb DPH zůstal pro Českou republiku nepřijatelný

Podle rakouského návrhu by Česká republika mohla od počátku roku 2008 do konce roku 2010 zdaňovat sníženou sazbou DPH pouze rekonstrukce a opravy bytů a domů určených k bydlení. Výstavba nových bytů a domů a dodání tepla by musela být k 1. lednu 2008 přesunuta do základní sazby DPH a dosavadní výjimka by tak byla výrazně omezena.

Zatímco staré členské státy využívají řadu časově neomezených výjimek, pro nové členské státy tato možnost neexistuje. "Každé rozhodnutí v rámci Evropské unie by mělo respektovat zájmy všech zemí, nejen jedné skupiny. Situace, ve které určité výhody může využívat pouze jedna skupina zemí, není spravedlivá a neměla by mít v Evropské unii budoucnost. Proto jsem předložený návrh nemohl podpořit. Nejčistším řešením by bylo zrušení výjimek všech členských zemí na konci přechodných období nových členských států," zdůrazňuje první místopředseda vlády a ministr financí Bohuslav Sobotka. 

"Česká republika během dnešního jednání razantně hájila své zájmy a neustoupila tlaku, který na ni byl vyvíjen. K jednání jsme přistupovali velmi konstruktivně a řadu našich námětů prosadili. Hlavním úspěchem České republiky je návrh, aby na dodání tepla bylo možno uplatnit sníženou sazbu DPH bez časového omezení. Otevřená zůstala otázka snížené sazby DPH pro stavební práce pro nové bydlení. I když jsme předložili několik kompromisních návrhů, všechny byly ze strany Německa odmítnuty," říká Bohuslav Sobotka. Podobné požadavky na prodloužení výjimek v minulosti vznášely některé země, které k EU přistoupily v roce 1995, a jejich návrhy byly schváleny. "Považuji proto za přirozené, aby se stejně zacházelo i s požadavky nových členských států," zdůrazňuje Bohuslav Sobotka.

"Vzhledem k tomu, že již dnes může být uplatněna snížená sazba DPH na sociální bydlení a dle návrhu by mohla být uplatněna i na renovace a opravy soukromých bytů a domů, je velmi obtížné pochopit důvody pro německou pozici. Výjimky, které Česká republika prosazuje, nijak nenarušují fungování vnitřního trhu a daňových systémů jiných členských států," dodává Bohuslav Sobotka.

Konečné dohody dnes dosaženo nebylo a jednání byla do konce týdne přerušena. "Obsahu dohody se bude zítra věnovat vláda a proběhne i řada konzultací s některými členy Evropské unie. Důležité je, aby Evropská komise analyzovala dopad výjimek v oblasti DPH na hospodářský růst, zaměstnanost a vnitřní trh. Věříme, že zodpovědné posouzení ukáže prospěšnost výjimek pro Českou republiku a umožní nám jejich prodloužení," připomíná Bohuslav Sobotka.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.