Vývoj v oblasti pohonných hmot v Polsku potvrdil oprávněnost negativního postoje ministra financí Bohuslava Sobotky ke snižování spotřebních daní

Nová polská vláda již nyní uznává, že snížení spotřebních daní u pohonných hmot pomohlo pouze petrochemickým firmám. Tento názor zastával již dříve ministr financí Bohuslav Sobotka, když odmítal debatovat o snížení spotřebních daní v souvislosti se stoupajícími cenami pohonných hmot.

Ministerstvo financí v září jednoznačně odmítalo tvrzení, že stát vydělává na zvyšujících se cenách pohonných hmot. „Snížení spotřebních daní by pro konečné spotřebitele nemělo žádný efekt. Vydělali by na něm pouze výrobci, distributoři a prodejci pohonných hmot,“ říkal v září 1. místopředseda vlády a ministr financí Bohuslav Sobotka.

Současná situace v Polsku tyto argumenty pouze potvrzuje a dává ministru Sobotkovi za pravdu.

Cena pohonných hmot je tvořena pevnou sazbou spotřební daně, sazbou daně z přidané hodnoty, cenou ropy, náklady a ziskem rafinerií, distributorů a benzinových čerpadel. Spotřební daň je nyní stanovena pevnou částkou 11,85 Kč za litr benzinu a 9,95 Kč za litr nafty, DPH činí 19 procent. Z toho je patrné, že samotný dopad změny ceny pohonných hmot na inkaso spotřební daně je nulový.

Zpráva ČTK

Nová polská vláda chce opět zvýšit spotřební daň na benzin
VARŠAVA 21. listopadu (zpravodaj ČTK)

Nová polská vláda asi opět zvýší spotřební daň na benzin. Daň snížil v září předchozí kabinet premiéra Marka Belky. Vládu k tomu tehdy přinutila vysoká cena paliv. Podle současného premiéra Kazimierze Marcinkiewicze ale ceny na čerpacích stanicích neklesly, protože petrochemické firmy úměrně zvýšily svou marži. Vláda tedy teď hodlá zvednout daň, ale tak, aby se ceny na pumpách nezměnily. "Místo toho, abychom pomohli řidičům, zvýšili jsme jen zisky firem. Snížením daně stát doslova věnoval několik stovek milionů petrochemickým koncernům," řekl dnes novinářům Marcinkiewicz. Ministr státního pokladu by se proto ještě tento týden měl setkat se zástupci rafinerií. Polský stát přitom kontroluje oba největší distributory paliv - firmy PKN Orlen a Lotos. Podle premiéra jsou různé způsoby, jak přimět firmy k tomu, aby se vzdaly části svého zisku. "Jedním z nich je veřejná debata na toto téma," uvedl Marcinkiewicz. Polsko snížilo spotřební daň na benzin letos v polovině září o 25 grošů (asi o 1,80 Kč). V Polsku podobně jako v České republice a dalších okolních zemích ceny pohonných hmot nebývale vzrostly. Vzestup cen způsobil hurikán Katrina, který zasáhl jih Spojených států a poškodil tamní rafinerie. USA začaly benzin ve zvýšeném množství dovážet z Evropy, což výrazně zvedlo ceny i na starém kontinentu. Kvůli snížení daně si ale Poláci vysloužili kritiku Evropské unie. Už předchozí Belkova vláda proto tvrdila, že snížení daně má být dočasné, tedy do chvíle, než se ceny na stanicích vrátí na původní úroveň před řáděním Katriny. Od září se ale cena benzinu v Polsku změnila jen nepatrně. V Česku přišla s návrhem na snížení spotřební daně i daně z přidané hodnoty u pohonných hmot opoziční ODS. Ministr financí Bohuslav Sobotka se však postavil proti s tím, že snížení spotřební daně by prohloubilo schodek státního rozpočtu.