CZ EN

Pohledávka za společností Setuza bude z České konsolidační agentury postoupena PGRLF

Vláda dnes schválila návrh Ministerstva financí na prodej pohledávek finanční skupiny České konsolidační agentury za společností Setuza předem stanovenému zájemci – společnosti Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF), a to minimálně za tržní cenu stanovenou znalcem akceptovaným ČKA.

Společnost Setuza je se svými sedmi závazky v úhrnné výši 4,1 miliardy Kč největším dlužníkem ČKA v zemědělsko-potravinářském sektoru. „Převodem těchto pohledávek se stane dluh Setuzy nezpochybnitelný, čímž se výrazně zlepší věřitelská pozice státu. Operace také bude významným krokem při řešení takzvaných Nemethových zápočtů,“ říká 1. místopředseda vlády a ministr financí Bohuslav Sobotka.

Vláda zároveň uložila ministrům financí a zemědělství, aby do 30 dnů předložili návrh na obdobné řešení i zbývajících pohledávek ČKA v tomto resortu.

PGRLF byl vybrán proto, že hospodaření subjektů z tohoto oboru, který je závislý  na povětrnostních vlivech a na výši podpor z veřejných prostředků, vyžaduje specifický přístup a znalost místních podmínek, což PGRLF splňuje.

Problematice správy svých pohledávek se Fond věnuje již od počátku své činnosti v roce 1993. V současné době vede aktivní databázi více než 8000 klientů a spravuje pohledávky v hodnotě více než 3 miliardy Kč. Podílel se již i na restrukturalizačních programech. Česká konsolidační agentura nemá rozvojově působící instituce, která by mohla dlouhodobé a sektorově specifické pohledávky účinně obhospodařovat, a navíc, podle zákona ke konci roku 2007 zanikne.  

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.