CZ EN

Stát na zvyšování cen benzínu nevydělává

Ministerstvo financí odmítá tvrzení, že stát vydělává na zvyšujících se cenách pohonných hmot. Navíc nejsou pravdivé ani další výroky představitelů ODS, že stát nyní vybírá dvě koruny navíc, a že dvě třetiny ceny benzínu tvoří spotřební daně.

„Snížení spotřebních daní by pro konečné spotřebitele nemělo žádný efekt. Vydělali by na něm pouze výrobci, distributoři a prodejci pohonných hmot,“ říká 1. místopředseda vlády a ministr financí Bohuslav Sobotka.

Cena pohonných hmot je tvořena pevnou sazbou spotřební daně, sazbou daně z přidané hodnoty, cenou ropy, náklady a ziskem rafinerií, distributorů a benzinových čerpadel. Spotřební daň je nyní stanovena pevnou částkou 11,85 Kč za litr benzinu a 9,95 Kč za litr nafty, DPH činí 19 procent. (viz grafy rozkladu cen u benzinu a nafty). Z toho je vidět, že samotný dopad změny ceny pohonných hmot na inkaso spotřební daně je nulový.

Sazby spotřebních daní se v České republice pohybují při dolní hranici minimální úrovně zdanění podle Směrnice 2003/96/EEC. Kromě toho rozsah dopadu snížení spotřební daně na konečnou cenu pohonných hmot je sporný.

O snížení spotřebních daní u pohonných hmot neuvažují ani naši nejbližší sousedé Slovensko a Rakousko. Analýzu dopadu zdražení pohonných hmot na ekonomické subjekty nyní provádí Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Rozklad ceny u benzinu Natural 95 

Rozklad ceny u motorové nafty

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.