CZ EN

Mezinárodní ratingová agentura Fitch zvýšila všechna hodnocení úvěrové spolehlivosti České republiky o jeden stupeň

Rating dlouhodobých devizových závazků České republiky zvýšila agentura Fitch na stupeň A z dosavadního A- . Hodnocení dlouhodobých dluhů v korunách zlepšila na A+ z A. Krátkodobý devizový rating zvýšila na F1 z F2 a ratingový strop státu změnila na AA- z A+. Výhled pro všechny tyto ratingy je nyní stabilní.

Především zvýšení korunového ratingu je signálem, že Česká republika je vnímána jako země, která zodpovědně přistupuje ke konsolidaci veřejných financí.

1. místopředseda vlády a ministr financí,  Bohuslav Sobotka k této pozitvní zprávě pro Českou republiku říká: "Zlepšení ratingu České republiky touto renomovanou agenturou odráží výborný stav ekonomiky a zlepšující se stav veřejných rozpočtů."

Reálné příjmy na hlavu začínají dosahovat úrovně některých „starých“ států EU, jako je například Portugalsko a je vysoko nad průměrem nových členských států. Obchodní bilance zaznamenala přebytek, příliv přímých zahraničních investic se urychlil. Agentura Fitch oceňuje nadprůměrný výsledek hospodaření českých veřejných rozpočtů v roce 2004, kdy Česká republika splnila všechna Maastrichtská kritéria a poprvé od roku 1996 byl zaznamenán pokles v ukazateli dluh/HDP.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.