CZ EN

Dálničních kuponů je dostatek

Ministerstvo financí odmítá informace o tom, že je v ČR nedostatek dálničních kuponů z důvodu nepodepsání komisionářské smlouvy s ÚAMK. Tato smlouva bude podepsána poté, kdy budou ze strany ÚAMK splněny podmínky, které vyplynuly z kontroly provedené ministerstvem financí na konci loňského roku.

Ministerstvo financí bedlivě sleduje situaci prodeje dálničních kuponů. „Bylo již provedeno pět kontrol na více než čtyřiceti místech, které zahrnuly jak poštovní provozovny, tak i rozhodující čerpací stanice na dálnicích D 1, D 8 a silnici R 10. V průběhu těchto kontrol nebyly zjištěny žádné závady,“ říká mluvčí ministerstva financí Marek Zeman. Další kontroly budou v průběhu ledna pokračovat na dalších místech včetně dálničních přechodů. Dálničních kuponů je dostatek a jejich výdej probíhá rovněž bez problémů.

V České republice je celkem 4 600 až 5 000 prodejních míst a jejich počty se průběžně zvyšují. Oba komisionáři Česká pošta a ABA jsou připraveni kdykoli síť rozšířit o další zájemce. Ke zvládnutí prodeje v lednu a v únoru, kdy je největší zájem o koupi dálničních kuponů, zavedli řadu mimořádných opatření, jako je například zvýšení limitu zásob a zvýšení frekvence rozvozů dálničních kuponů.

Česká pošta, s.p.: 3 400 poštovních provozoven (cca 100 v Praze), tím je pokryto celé území ČR, včetně míst bez zpoplatněné sítě (např. jižní Čechy). Dále má ČP smlouvy s některými prodejci s celostátní působností, např. Lekkerland (zejm. pro čerpací stanice ÖMV), CCS, MTX aj., tj. minimálně dalších 100 míst

ABA, a.s.: minimálně 1 100 prodejců, všechny ostatní rozhodující čerpací stanice a další prodejci, s hlavním důrazem na zajištění prodeje na dálniční síti včetně navazujících komunikací a jiných hlavních dopravních tahů a na hraniční přechody (dálniční přechody Rozvadov a Břeclav-Brodské nepřetržitě).

V letošním roce bylo v období mezi 7. a 19. lednem distribuováno o více než 600 000 ks dálničních kuponů více než tomu bylo ve stejném období loňského roku.

Porovnání prodeje DK Emise 2004 (k 31.12.) 281 891 ks tržby 368 mil. Kč Emise 2005 (k 31.12.)337.378 ks tržby 452 mil. Kč

Nárůst 55 487 ks + 84 mil. Kč

Největší nárůst prodeje u DK:

roční do 3,5 t + 45 291 ks roční do 12 t + 1 265 ks roční nad 12 t + 1 693 ks jednodenní nad 12 t + 7 203 ks

Na webu ministerstva financí www.mfcr.cz je k dispozici obsáhlá informace o dálničních kuponech, včetně adresy, na níž je možné podat informaci či stížnost.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.