CZ EN

Poslanecká sněmovna dnes schválila novelu zákona o spotřebních daních

Změny obsažené v návrhu novely jsou dvojího charakteru. Jedná se především o řadu technicko legislativních změn vyvolaných informacemi a zkušenostmi z dosavadního průběhu uplatňování nového zákona o spotřebních daních. Novela obsahuje úpravy sazeb spotřebních daní z tabákových výrobků, kde ČR plní harmonogram dohodnutý s Evropskou unií, podle kterého je třeba každoročními postupnými kroky do roku 2007 dosáhnout výše minimálních sazeb platných v Evropské unii.

Novela zahrnuje jak změnu sazeb spotřebních daní z tabákových výrobků k datu účinnosti navržené novely od června letošního roku, tak jejich změnu k 1.1.2006. Poslední krok, úprava sazeb od 1.1.2007, bude předmětem některé z dalších novel. Minimální daň na cigaretu se podle návrhu novely v letošním roce zvýší z 94 haléřů na 1,13 Kč (zhruba 6 Kč na krabičku) a v roce 2006 na 1,36 Kč (asi 7 Kč na krabičku). Zdanění cigaret má dvě složky. První část tvoří minimální daň na kus, druhou potom procentní podíl z prodejní ceny, který letos vzroste z 23 % na 24 %.

Při zachování struktury spotřeby roku 2003 by celkový dopad zvýšení sazeb daně z tabákových výrobků pro státní rozpočet měl činit v roce 2005 + 2,55 mld. Kč a v roce 2006 + 6,9 mld. Kč.

Novelu zákona o spotřebních daních musí ještě schválit Senát a podepsat prezident.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.