Poslanecká sněmovna dnes schválila návrh novely zákona o DPH

Poslanecká sněmovna dnes ve třetím čtení schválila návrh novely zákona o DPH. Uvedený zákon nabyl účinnosti dnem vstupu České republiky do EU a jeho novela obsahuje především legislativně technická zpřesnění a vyjasnění některých nejednoznačných ustanovení.

Kromě těchto zpřesnění návrh novely obsahuje i několik významově důležitých změn, jako je např. změna režimu při dodání vratných obalů (vratné obaly by měl zdaňovat za stanovených podmínek pouze plátce, který uvádí vratné obaly spolu se zbožím na trh), dále stanoví podmínky, při nichž nevzniká plátcům, kteří nevedou účetnictví, povinnost přiznat daň z přijaté platby, ale až ke dni uskutečnění zdanitelného plnění a stanoví obdobnou povinnost přiznat daň až ke dni uskutečnění zdanitelného plnění i u vymezeného okruhu dodání zboží nebo poskytnutí služeb. Návrh novely dále zpřesňuje podmínky, za nichž budou plátci přiznávat daň při dovozu zboží. Celní orgány nebudou od 1. 1. 2005 plátcům vyměřovat při dovozu zboží daň z přidané hodnoty a nebudou ji vybírat, ale plátce si tuto daň sám přizná na daňovém přiznání obdobným způsobem, jako při pořízení zboží z jiného členského státu. Dosavadní postup celních orgánů při dovozu zboží tak zůstane zachován pouze u neplátců daně z přidané hodnoty.

Změny přináší návrh novely zákona o DPH i v oblasti sazeb daně z přidané hodnoty. Podle původního návrhu Ministerstva financí mělo být uplatnění snížené sazby daně rozšířeno o služby ubytovací ve vysokoškolských kolejích pro studenty v rámci jejich studia, pro stavební a montážní práce u staveb sociálního bydlení a o vstupné do historických a kulturních objektů, zoologických a botanických zahrad a obdobných zařízení. Pozměňovací návrhy schválené v průběhu projednávání návrhu novely Poslaneckou sněmovnou Parlamentu ČR stanoví sníženou sazbu daně u ubytovacích služeb obecně – a to do konce roku 2005 a také u sportovních a ostatních rekreačních činností a u dopravy osob lyžařskými vleky.

Novela nabude účinnosti 1. ledna příštího roku.