CZ EN

Vláda schválila novelu zákona o spotřebních daních

Novela obsahuje úpravy sazeb spotřebních daní z tabákových výrobků, kde ČR plní harmonogram dohodnutý s Evropskou unií, podle kterého je třeba každoročními postupnými kroky do roku 2007 dosáhnout výše minimálních sazeb platných v Evropské unii.

V novele zákona o spotřebních daních se navrhuje stanovit sazby spotřebních daní ve dvou postupných krocích. Novela zahrnuje jak změnu sazeb spotřebních daní z tabákových výrobků k datu účinnosti navržené novely (předpokládáme duben 2005), tak jejich změnu k 1.1.2006. Poslední krok, úprava sazeb od 1.1.2007, bude předmětem některé z dalších novel. Další navržené změny mají technicko legislativních charakter a jsou vyvolané informacemi a zkušenostmi z dosavadního průběhu uplatňování nového zákona o spotřebních daních.

Minimální daň na cigaretu se podle návrhu novely v příštím roce zvýší z 94 haléřů na 1,13 Kč (zhruba 6 Kč na krabičku) a v roce 2006 na 1,36 Kč (asi 7 Kč na krabičku). Zdanění cigaret má dvě složky. První část tvoří minimální daň na kus, druhou potom procentní podíl z prodejní ceny, který by měl příští rok vzrůst z 23 % na 24 %.

Při zachování struktury spotřeby roku 2003 by celkový dopad zvýšení sazeb daně z tabákových výrobků pro státní rozpočet měl činit v roce 2005 + 2,55 mld. Kč a v roce 2006 + 6,9 mld. Kč.

Zákon o spotřebních daních platný od 1. ledna 2004 stanovil zásadní změny v systému spotřebních daní. Na rozdíl od stavu platného do konce roku 2003 nevzniká daňová povinnost v místě výroby, případně dovozu, ale naopak co nejblíže místu spotřeby. V Evropské unii platí zásada, že spotřební daně se vybírají podle předpisů členského státu, ve kterém jsou výrobky, které jsou předmětem spotřebních daní, spotřebovány.

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.