CZ EN

Výše a durace státního dluhu České republiky k 30. 09. 2004

Obchodovatelný státní dluh (státní pokladniční poukázky a střednědobé a dlouhodobé státní dluhopisy v oběhu) dosáhl ke konci září 2004 nominální hodnoty 572,2 mld Kč. Podíl obchodovatelného státního dluhu se zbytkovou splatností do 1 roku poklesl na 29,5 %. Přitom podíl státních pokladničních poukázek v rámci obchodovatelného dluhu poklesl na 25,6%. Modifikovaná durace obchodovatelného dluhu dosáhla po zahrnutí derivátových operací 3,79 let; bez realizovaných derivátů by bylo toto kritérium o 206 dní (tj. cca 0,6 roku) nižší.

Státní dluh celkem měl ke konci třetího čtvrtletí 2004 nominální hodnotu 589,3 mld Kč.

Podíl státního dluhu se zbytkovou splatností do 1 roku (nové střednědobé kritérium řízení rizik podle Emisní strategie MF na rok 2004) poklesl na 28,7% (přitom podíl státních pokladničních poukázek v rámci celkového dluhu klesl na 24,9%). To znamená, že bylo dosaženo vyhlášeného střednědobého pásma 25-30% pro krátkodobý dluh. MF tak vstupuje do II. fáze strategie redukce krátkodobého státního dluhu (komunikované např. ve Zprávě o řízení státního dluhu za rok 2003, v Investorské prezentaci emise Eurobondu 2004 či v Konvergenčním programu České republiky 2004), která spočívá v dosažení konečné maximální hranice 20 % tohoto ukazatele do konce roku 2006.

Celkový podíl pevně úročeného státního dluhu se zbytkovou splatností do 1 roku a variabilně úročeného státního dluhu po zahrnutí efektu úrokových derivátů (tzv. úrokový refix do 1 roku) činil 29,9%. Tím byla dosažena referenční úroveň tohoto ukazatele vyhlášená pro řízení úrokového rizika. Tuto úroveň úrokového rizika již lze považovat za akceptovatelnou ve vztahu k hlavnímu cíli v podobě minimalizace nákladů obsluhy státního dluhu. Podíl samotného variabilně úročeného dlouhodobého státního dluhu vzrostl z důvodu dalšího čerpání půjček od Evropské investiční banky na 2,8%. Modifikovaná durace státního dluhu včetně derivátových operací dosáhla 3,69 let a přiblížila se tak středu vyhlášeného cílového pásma MF pro rok 2004, které je 3,3-4,3 roku.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.