CZ EN

Ministerstvo financí představuje daňovou kalkulačku

Ministerstvo financí dnes spustilo na svých stránkách aplikaci, která po zadání vstupních údajů (počet dětí, hrubý roční příjem, druh výdělečné činnosti) orientačně vyčíslí daňový dopad nové úpravy daně z příjmů na rodiny s dětmi ve srovnání se současným systémem. Zároveň se jedná o první nástroj, který umožní manželům posoudit, zda je pro ně výhodné využít možnosti společného zdanění, či nikoliv.

Zvolili jsme cestu co nejmenšího počtu vstupních údajů, jinými slovy snažili jsme se zahrnout pouze okolnosti, které mají vliv na rozdíl ve výsledném daňovém zatížení domácnosti v obou systémech. Model je určen pro rodinu nebo samoživitele s alespoň jedním dítětem.

Z nezdanitelných částí základu daně model počítá pouze se základní nezdanitelnou částkou, nezdanitelnou částí na vyživované dítě a nezdanitelnou částí na manželku/manžela. Pro výpočet se dále uvažuje, že nezdanitelnou část uplatňuje vždy na všechny děti a za celý rok ten z rodičů, který má vyšší příjmy.

Vzhledem k tomu, že zákon teprve čeká projednání ve vládě a v parlamentu, nelze vyloučit, že v zákoně dojde ke změnám. Jsme připraveni na to reagovat a operativně výpočty opravit.

Modelové příklady vlivu společného zdanění a slevy na dani:

  • Manželé berou oba minimální mzdu 6 700 Kč. hrubého a mají dvě děti. Nový systém jim přinese zvýhodnění 7 155 Kč. Pokud by měli tři děti, ušetří ročně 13 155 Kč.
  • Manželé berou oba průměrnou mzdu 16 000 Kč hrubého a mají dvě děti. Nový systém jim přinese zvýhodnění 3 300 Kč. Pokud by měli tři děti, ušetří ročně 5 460 Kč a při čtyřech dětech 7 635 Kč.
  • Jeden z manželů má průměrnou mzdu 16 000 Kč a druhý nepracuje a mají dvě děti. V novém systému při uplatnění společného zdanění ušetří 10 035 Kč. Při třech dětech by úspora dosáhla 12 195 Kč a v případě čtyřech dětí by za rok ušetřili 14 370 Kč.
  • Samoživitelka s minimální mzdou 6 700 Kč a dvěma dětmi obdrží daňový bonus 7 155 Kč. Pokud by si pořídila třetí dítě, vyšplhá se daňový bonus na 13 155 Kč.
  • Samoživitelka s průměrnou mzdou 16 000 Kč a dvěma dětmi ušetří každý rok 3 300 Kč.
  • Manžel bere 20 000 Kč měsíčně, manželka 15 000 Kč, mají jedno dítě. Této rodině nový systém přinese 880 Kč.
  • Manžel vydělává 18 000 Kč, manželka 12 000 Kč a mají dvě děti. Této rodině nový systém přinese 3 315 Kč.

Daňová kalkulačka

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.