Poslanecká sněmovna dnes přehlasovala prezidentské veto ohledně zákona o DPH

Poslanecká sněmovna dnes přehlasovala prezidentské veto ohledně zákona o DPH. Byla tak přijata pro Českou republiku velmi důležitá právní norma, která završuje proces slaďování našich předpisů s právem Evropských společenství v oblasti DPH. Nový zákon o DPH přináší především změny harmonizační - tj. ty, které ČR musela přijmout v souvislosti se svým vstupem do EU. Z nich nejdůležitější jsou ta ustanovení, která umožní napojení ČR na jednotný vnitřní trh EU, neboť zavádějí stejná pravidla pro uplatnění daňových režimů při obchodování s jinými členskými státy jako jsou uplatňována již ve stávajících členských zemích.
Nový zákon o DPH také dokončuje přesuny vybraných druhů zboží a služeb ze snížené do základní sazby daně.

Přehlasováním prezidentského veta ohledně zákona o dani z přidané hodnoty s účinností od 1.5.2004 a zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o dani z přidané hodnoty se stejnou účinností, dochází zároveň ke zrušení povinnosti zaplatit mimořádnou zálohu na vlastní daňovou povinnost nejpozději v pondělí 26.4.2004.

Zákon vychází ve sbírce v pátek 23.4.2004.