CZ EN

Snižování počtu státních zaměstnanců

Česká republika stejně jako mnoho dalších zemí řeší problém, jak v podmínkách nezbytné fiskální konsolidace zvýšit a udržet společensky žádoucí kvalitu i kvantitu veřejných služeb. Proto se navrhují opatření ve střednědobém horizontu, která mají učinit veřejnou správu personálně úspornější, ale zároveň atraktivnější pro kvalifikované a výkonné pracovníky a současně vytvořit tlak na výrazné zvýšení kvality a produktivity práce v této sféře, to vše při limitovaných zdrojích.

Proto v souladu s probíhající reformou veřejné správy a reformou veřejných financích dochází v tomto roce ke snižování počtu státních zaměstnanců. Celkový rozsah krácení vyplynul z politických dohod dosažených v rámci koaličních jednání k reformě veřejných financí v loňském roce. Počet funkčních míst v ústředně řízené správě by měl v letech 2004 - 2006 celkově poklesnout o 6 %, každý rok o 2 %.

Cílem ministra financí je snížit v uvedeném časovém horizontu počty zaměstnanců ministerstva financí nad rámec těchto limitů.

„Studujeme zkušenosti okolních zemí a naši zástupci studovali zkušenosti, které má se snižováním počtu svých zaměstnanců slovenské ministerstvo financí,“ říká ministr financí Bohuslav Sobotka. Aby bylo možné provést snížení stavu zaměstnanců efektivním způsobem, bude vhodné zadat personální audit externí firmě, dodává ministr Sobotka.

Tabulka ukazuje vývoj počtu zaměstnanců v celé rozpočtové sféře.

 Organizační složky státu a příspěvkové organizace

 Počet zaměstnanců Osob

  2003

 2004

 celkem organizační složky státu

 204 787

201 451 

 z toho vlastní ministerstva

16 495 

16344 

 celkem příspěvkové organizace

256 931 

251 311 

 Celkem

461 718 

452 762 

 index 2004/2003 %  

 98,1

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.