CZ EN

Evropská komise pozitivně rozhodla ve věci státní podpory udělené před rokem 2000 České spořitelně

V reakci na dnešní rozhodnutí Evropské komise v případu České spořitelny v rámci interim procedury vydává vládní zmocněnec pro otázky veřejných podpor bankovnímu sektoru v kontextu vstupu České republiky do EU Zdeněk Hrubý následující komentář a vysvětlení:


Na základě dnešního rozhodnutí byla opatření státu přijatých při restrukturalizaci a privatizaci ve vztahu k České spořitelně po roce 1994 uznána jako opatření, která po vstupu České republiky do Evropské unie již nebudou mít vliv na hospodářskou soutěž. Toto rozhodnutí bylo plně v souladu s očekáváním Ministerstva financí.

Stejně tak jako předchozí rozhodnutí Evropské komise ohledně Komerční banky je i rozhodnutí Evropské komise v případu České spořitelny jasným signálem, že interim procedura je tou správnou cestou, jak zajistit státu a českému bankovnímu sektoru právní jistotu ohledně poskytnutých veřejných podpor i po vstupu České republiky do EU.

Jelikož z kapacitních důvodů jsou jednotlivé případy posuzovány postupně, očekáváme, že dle platného harmonogramu posoudí Evropská komise ostatní případy do konce dubna t.r. S ohledem na fakt, že se Evropská komise na základě předložené dokumentace již důkladně seznámila s vývojem českého bankovního trhu a charakterem opatření, která stát učinil v souvislosti s restrukturalizací a privatizací bankovního sektoru, a nevznesla žádné výhrady, očekáváme, že Evropská komise bude posuzovat ostatní případy stejnou optikou a na základě stejných východisek. Toto rozhodnutí dále podtrhuje, že Evropská komise si je mimo jiné rovněž velmi dobře vědoma specifického kontextu tranzitivní ekonomiky, ve kterém byla restrukturalizační a privatizační opatření přijata

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.