CZ EN

Upozornění MF na provozování soutěží, anket a jiných akcí o ceny

V poslední době provozují různé subjekty řadu soutěží, anket a jiných akcí o ceny jako své reklamní akce. Neustále se vyskytují soutěže, které nejsou v souladu se zákonem o loteriích. Ministerstvo financí proto důrazně upozorňuje, že provozování soutěží, anket a jiných akcí o ceny, ve kterých je podmínkou účasti zakoupení zboží, služby nebo jiného produktu či uzavření smluvního vztahu s jejich poskytovatelem, je umožněno pouze za předpokladu, že provozovatel se zavazuje vyplatit účastníkům hry, kteří jsou určeni slosováním nebo jiným náhodným výběrem, nepeněžité výhry. Přičemž hodnota jednotlivé nepeněžní výhry nesmí přesáhnout 20 000 Kč a souhrn hodnot všech nepeněžních výher za všechny provozované hry provozovatele nesmí překročit částku 200 000 Kč za jeden kalendářní rok. Tyto hry podléhají oznamovací povinnosti místně příslušnému finančnímu úřadu.

Zákonem jsou zakázány soutěže, ankety a jiné akce o ceny, ve kterých jsou výhry v peněžní formě, ve formě vkladních knížek, cenných papírů, pojištění, apod. a nemovitosti nebo pokud hodnota výhry překročí 20 000 Kč nebo hodnota souhrnu všech výher 200 000 Kč za kalendářní rok (za všechny provozovatelem provozované hry).

Z hlediska finančních orgánů je možný daňový postih provozovatele za provozování zákonem zakázané hry (viz předchozí odstavec). Výdaje spojené s takovou spotřebitelskou soutěží (a to nejen výhry, ale i další náklady, např. na reklamu, tisk letáků apod.) nejsou daňově uznatelné. Zároveň Ministerstvo financí předává podnět Policii ČR, která šetří, zda nedošlo k porušení trestního zákona. Ten, kdo neoprávněně provozuje loterii nebo podobnou sázkovou hru, může být potrestán odnětím svobody až na dva roky nebo peněžitým trestem.

Pro příjemce výher v zakázaných spotřebitelských loteriích nejsou v zákoně upraveny žádné sankce.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.