CZ EN

Česká republika podala proti Nomuře žalobu k rozhodčímu soudu

Fond národního majetku ČR a Česká republika dne 4. prosince 2002 podaly u arbitrážního soudu žalobu proti společnosti Nomura Principal Investment plc, dříve známé jako Nomura Europe plc, a společnosti Saluka Investments B.V. Potvrzení o přijetí podání žaloby obdrželo Ministerstvo financí dnes.

Toto rozhodčí řízení je zahájeno na základě Smlouvy o prodeji a koupi akcií v IPB ze dne 8. března 1998, kterou se Nomura zavázala koupit podíl České republiky v IPB. Nomura následně převedla akcie na Saluku, svoji účelově založenou dceřinou společnost, avšak sama zůstala tzv. benefičním vlastníkem akcií a podržela si například i zastoupení v dozorčí radě IPB.

Fond národního majetku a Česká republika v žalobě uvádí, že Nomura, respektive Saluka, porušily své smluvní závazky a dopustily se dalšího protiprávního jednání v souvislosti s touto smlouvou a v návaznosti na ní.

Fond národního majetku a Česká republika usilují mimo jiné o to, aby jim Nomura a Saluka nahradily škodu odhadovanou na 103 až 263 miliard korun (přibližně 3,3 až 8,47 miliard USD). Vyčíslení této škody je založeno na odhadech čisté ztráty, kterou utrpěla Česká republika v souvislosti s nucenou správou uvalenou na IPB, se zárukou a slibem odškodnění daným ČSOB v souvislosti s prodejem podniku IPB následujícím po uvalení nucené správy a zahrnuje rovněž smluvní pokutu, která přísluší Fondu národního majetku.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.