CZ EN

Moody´s ocenila finanční situaci a fiskální politiku České republiky

Mezinárodní ratingová agentura Moody´s považuje finanční situaci České republiky za dobrou, pozitivně hodnotí také její výhled v tomto a nadcházejícím roce. Podle Moody's k tomu napomáhá jak obezřetná fiskální politika vlády, tak relativně nízká úroveň zadlužení České republiky. Agentura akcentuje, že česká ekonomika zažívá silné oživení. Pro tento rok předpokládá zvýšení reálného hrubého domácího produktu (HDP) ČR o 2,5 procenta. Příští rok očekává zrychlení tempa růstu na 2,7 procenta. Ekonomiku potáhne vzhůru hlavně domácí poptávka. Podle Moody´s představuje vládou navrhovaný rozpočtový výhled zároveň i vhodné podmínky zlepšování institucionálních podmínek v zemi. Agentura předpokládá v letech 2015 -2016 zlepšení výběru daní a všímá si poklesu státního dluhu v roce 2014.

Zpráva agentury také oceňuje obezřetný přístup ke způsobu financování a řízení státního dluhu podporující poptávku po státních dluhopisech na relativně likvidním domácím trhu a je tak pozitivní zprávou v procesu stanovování rizikových přirážek českých státních dluhopisů. V konečném důsledku by mohla přispět k zachování relativně nízkých nákladů na obsluhu státního dluhu.

Celá zpráva je k dispozici na internetových stránkách agentury Moody's.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.