CZ EN

Zákon č. 254/2012 Sb., kterým se mění zákon č. 21/1992 Sb., o bankách, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony

Ve Sbírce zákonů byl dne 19. 7. 2012 publikován zákon č. 254/2012 Sb. , kterým se mění zákon č. 21/1992 Sb., o bankách, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony. Zákon nabývá účinnosti patnáctým dnem ode dne jeho vyhlášení, s výjimkou ustanovení části třetí, čl. V, který nabývá účinnosti dnem 1. listopadu 2012.

Zákonem dochází zejména ke změně přístupu k pobočkám zahraničních bank ze třetích zemí působících v České republice s cílem vytvořit rovné podmínky pro subjekty bankovního sektoru a zajistit stabilní, důvěryhodné konkurenční bankovní prostředí.

Současně se novelou provádí některé technické úpravy v zákoně o bankách, zákoně o spořitelních a úvěrních družstvech a zákoně o podnikání na kapitálovém trhu spočívající zejména v nápravě nesrovnalostí a neodůvodněných rozdílů v regulaci bank, spořitelních a úvěrních družstev a obchodníků s cennými papíry.

Zákon nově zakotvuje oprávnění zpravodajských služeb získat informace, které jsou předmětem bankovního tajemství, bez souhlasu klienta, a to v rozsahu potřebném pro plnění konkrétního úkolu v působnosti zpravodajské služby v oblasti potlačování financování terorismu.

Zákonem dochází dále ke změně zákona o oběhu bankovek a mincí a je jím provedena adaptace zákona o podnikání na kapitálovém trhu na nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 236/2012 o prodeji na krátko a některých aspektech swapů úvěrového selhání. 

Zdroj: MF - odbor Finanční trhy I, oddělení Bankovnictví

Dokumenty ke stažení

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.